De tuin

De tuin
Ons huis aan de Lievendaallaan in Zeist is gebouwd in 1902 en was bestemd voor bewoners met een laag inkomen. Er was een groot stuk grond bij, zodat de bewoners in staat gesteld werden moestuinen naar eigen behoefte aan te leggen.
Bij de verbouwing in 1998 is van twee huizen een huis gemaakt met gevolg dat er ook van twee tuinen een grote tuin ontstond van ruim 600 m2.
Toen wij er in 1999 gingen wonen was het huis afgebouwd, de tuin was echter een kale vlakte met een prachtige kastanjeboom 

Ontwerp

We hebben het huis en zijn geschiedenis als uitgangspunt genomen voor de tuin.
Dus ook een moestuin, bessenstruiken, fruitbomen, inheemse planten, meubilair en bestrating die rond 1900 toegepast werden.
Met een wensenlijstje zijn we naar kwekerij Abbing gegaan en met elkaar hebben we de indeling van de tuin gemaakt.
In 2000 zijn we begonnen met de aanleg van de tuin. eerst hebben we de hagen gepoot en de bestrating aangelegd. Daarna tuinkamer voor tuinkamer van beplanting voorzien.
Helaas is de kastanjeboom ten onder gegaan aan de bloedingsziekte. We hebben de boom moeten laten kappen en er een walnoot voor in de plaats laten zetten.

Geel Oranje tuin

De entree heeft aan beide zijden van het pad een border in de kleuren geel en oranje. Naast vaste planten staan er veel eenjarige planten in, zodat deze tuin er elk jaar weer anders uit ziet

Hostahofje

Dit kleine hofje ligt in het verlengde van het entreepad en is een kruispund van paden.
De beplanting bestaat uit ongeveer 30 verschillende hosta soorten.

Moestuin

Links van de entree ligt de moestuin. De tuin is opgedeeld in vier vakken voor de wisselteelt. De oogst van aardappelen en groenten is voor eigen gebruik.
Verder is er een gedeelte bestemd voor snijbloemen, compost en voor het kweken van plantjes. 

Zijtuin noord

Links naast de tuin is het fijn zitten onder de walnoot met uitzicht op de border met vaste planten in de kleuren roze tot paars. Daarnaast is er een kleine border met diverse varens.

Kruidentuin

Dit kleine kruidentuin ligt vlak bij de keuken en heeft een geometrische indeling. De beplanting is een verzameling van vaste en eenjarige kruiden voor sier en eigen gebruik.

Zijtuin zuid

Rechts naast de woning ligt een zonnig terras omgeven door borders met planten en struiken. Ook hier vinden we fruitbomen/struiken zoals mispel en moerbei.

Formele tuin

De formele tuin heeft een symmetrische indeling en ligt recht voor de voorgevel van de woning. De perken zijn omgeven door een buxushaag een voorzien van lavendel en rozen. Tegen de heg staan hortensia's en rododendrons.
Midden in de tuin ligt een ronde vijver die veel leven aantrekt zoals kikkers, waterjuffers, salamanders en regelmatig bezoek van een reiger. 

Boomgaard

Rechts voor is de boomgaard. Hier staan enkele oude fruitrassen zoals notarisappel en mirabel(pruim). Ook staan er diverse soorten bessen struiken.
Share by: